Kokemusasijantuntija Suomalaisten Perusasiat kuntoon: Asuminen/ Työ/Terveys.

TE-toimistot saamassa pyyhkeitä eduskunnan oikeusasiamieheltä

TE-toimistot saamassa pyyhkeitä eduskunnan oikeusasimieheltä työvoimapoliittisten lausuntojen käsittelyajoista

Kantelin Eduskunnan oikeusasiamiehelle TE-toimiston ja Kelan työttömyysetuuksiin liittyvien päätösten hitaudesta, tehottomuudesta ja puutteista hoitaa asioiden käsittelyä. Vastauksen perusteella en ollut ainoa, joka oli tehnyt vastaavan kantelun vuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 aikana. Kela selvisi tästä painetestistä nippa nappa, mutta sitten mitä tulee TE-keskuksen toimintaan niin sehän tuottikin tulosta. Oikeusasiamies puuttuu oman toimivaltansa puitteissa vähän raskaammin tämän toimiston touhuihin.

Itse kysyin kantelussani, että tulisiko jatkossa tarkemmin selvittää viranhaltijoiden kykyä tehdä päätöksiä, joissa asiakkaiden henki ja terveys on vaarassa. Suosittelin siis TE-toimiston työntekijöille psykologisia testejä motivaatiotasoista ja samassa yhteydessä ehdotin, että heille voitaisiin tehdä myös samalla älykkyystestit. Tämä siis pelkästään siitä syystä, että katsoin oman asiani käsittelyssä niin päättömiä asioita, että niitä ei järkevästi ajatellen pysty edes kuvittelemaan kuinka eri maailmassa tämä porukka leijailee. No tähän kysymykseeni oikeusasiamies ei ottanut sen kummemmin kantaa.

Lakisääteisen enimmäiskäsittelyajan ylitykset ja minun sekä monen muun osalta ovat johtaneet tilanteeseen, jossa oikeusasiamies ottaa tutkittavakseen oma-aloitteisesti työvoimapoliittisten lausuntojen käsittelyajat maan kaikissa TE-toimistoissa.

Periksiantamattomana luonteena en antanut periksi, vaikka kovasti yrittivät nujertaa minut. Asiaan liittyvä prosessi kesti varsin pitkään ja alkoi siis jo viime vuoden elokuussa. Vaatii aika paljon ymmärtää mistä tässä kokonaisuudessa on kysymys ja ne, jotka ovat kokeneet esim. päivärahan maksuissa katkoksia ymmärtävät paremmin tässä jutussani esiin nostamani asiat. Työtön työnhakija, jota on pompoteltu ja sitten kohdistettu välillä "työvoimapoliittisia toimenpiteitä" on äärimmäisen vaikea hakea töitä tai aktivoitua. Chillailusta puhumattakaan.  

Edellisen hallituksen toimien vaikuttavuudet asioiden hoitamiseksi näin jo alkumetreillä olemattomiksi. Kaikki arvopohjasekoilut ja tuolileikit osoittivat halveksivaa asennetta demokratiaa kohtaan. Nyt istuvan hallituksen suhteen en voi muuta todeta kuin että on taas demokratian irvikuva. 

Mikäli sinulla on vastaavia kokemuksia tai olet tilanteessa, jossa et enää jaksa taistella TE-toimiston tai Kelan asioissa, niin ota minuun yhteyttä. 

 

Malminkartanossa 

Marko Ekqvist

marko (at) ekqvist.fi

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Löytyyköhän oikeusasiamiehen ratkaisun dokumenttia? Olisi kiinnostavaa lukea.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Itse olen ollut tässä TE-teatterissa mukana jo 1990-luvulta lähtien ja voin kokemuksesta sanoa, että mikään maailman mahti ei TE-virkamiesten kallojen sisäisiä ajatuksia siirrä oikeille raitelle.

Toimituksen poiminnat