Kokemusasijantuntija Suomalaisten Perusasiat kuntoon: Asuminen/ Työ/Terveys.

Työkyvyttömyyseläkkeet lähtivät vuonna 2018 kovaan kasvuun

  • Työkyvyttömyyseläkkeet lähtivät vuonna 2018 kovaan kasvuun

Työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä 145 000 henkilöä. Heistä kaksi viidestä (42 %) on eläkkeellä mielenterveyssyistä. Masennus on ylivoimaisesti yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava mielenterveyden sairaus.

Seuraukset ovat kauaskantoisia ja vain yksi esimerkki nykyhallituksen harjoittamasta kurjistavasta arvopohjattomasta politiikasta, jossa tärkeintä tuntuu olevan voiton maksimointi ja piittaamattomuus työhyvinvoinnin kannalta keskeisistä asioista. Keskustan, kokoomuksen ja sinisten harjoittama lyhytjänteinen työvoimapolitiikka on johtanut yksilöiden kannalta dramaattisiin ja peruuttamattomiin tilanteisiin, johon onneksi on tulossa korjausliike kevään eduskuntavaalien jälkeen. Tilanne on jatkunut kasvavana nimenomaan tämän hallituskauden aikana.

Psyykkinen hyvinvointi on yhteiskunnan menestystekijä. Väestön mielenterveyttä voidaan edistää. 
Väestön hyvä mielenterveys on kestävän kasvun keskeinen menestystekijä.

Olen tehnyt pitkän työuran, niin kansallisesti (Merttu), kuin kansainvälisestikin (Cochrane) merkittävissä psykiatrian erikoisalan hankkeissa ja tunnen varsin hyvin tämän aihepiirin ja vaikuttavat toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi. Seuraavaan eduskuntaan tulisi valita henkilöitä, joilla on kokemusta ja tietämystä asioiden syy-seuraussuhteista. Erityistä huolellisuutta vaativaan päätöksentekoon tarvitaan muutakin kuin kova kuukausipalkka ja oma autonkuljettaja. Tarvitaan tietoa ja taitoa käsitellä suuriakin tietomääriä ja kykyä analysoida näistä aineistoista päätöksenteon kannalta välttämättömät ja oleelliset tiedot. Sössiminen ja mukamas politiikka johtaa nykyisenkaltaiseen katastrofiin. Väestön työkykyyn liittyvillä asioilla kun tuppaa olemaan kauaskantoiset seuraukset. 

Marko Ekqvist
diplomi-insinööri, tekoälytutkija

STAKES – mielenterveysryhmässä tilastotutkijana vuosina 2002-2009.

Lähteet: Talouselämä 2/2019

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat