Kokemusasijantuntija Suomalaisten Perusasiat kuntoon: Asuminen/ Työ/Terveys.

Maahanmuuton suorat ja epäsuorat kustannukset

Vaalikeväänä ajattelin, että en ota osaa maahanmuuttokeskusteluun tai tuo sitä aktiivisesti omaan vaalikamppikseeni. Ainoa asia, jonka toin esille tuolloin oli se, että maahanmuuton todelliset kustannukset tulisi selvitää riippumattomasti ja läpinäkyvästi.

Syksyyn 2015 mennessä tilanne on todellakin muuttunut radikaalisti ja täytyy todeta, että monen muun tavoin olen varsin huolestunut tilanteesta, en pelkästään Suomen osalta.

EU-tasolla tilanteeseen olisi pitänyt reagoida jo aikoja sitten perustamalla suuria vastaanottokeskuksia Italiaan, Kreikkaan ja Turkkiin.  Laittomasti EU-alueelle päässeille on ollut lähes vapaa pääsy näiden maiden kautta muualle Eurooppaan. Tilanne ei ole enää pitkään aikaan ollut hallinnassa. Fakta on kuitenkin se, että kustannukset nousevat koko ajan, niin meillä kuin muuallakin.

"Turvapaikanhakijoista valtiolle aiheutuvat menot ovat pompanneet jo miljoonaan euroon päivässä. Yhdestä turvapaikanhakijasta aiheutuu valtiolle ns. vastaanottopalveluiden kuluja keskimäärin 43 euroa päivää kohden. Kun turvapaikanhakijoita on tänä vuonna saapunut lähes 24 000, nousevat päiväkohtaiset kustannukset nyt noin miljoonaan euroon päivässä. Suunnilleen samaa tahtia valtio maksaa opintorahaa korkea-asteen opiskelijoille (yliopistot ja ammattikorkeakoulut)." Uutisoi YLE nettiuutisissaan.

Suurin osa näistä maahanpyrkijöistä tulee saamaan kielteisen päätöksen turvapaikasta muuttuneen lähtömaan turvallisuustilanteen johdosta.  No mitäs se sitten tarkoittaa? No, näille henkilöille tulee sitten pyyntö lähteä maasta tietyn ajan sisällä. Näille henkilöille on kuitenkin jo aloitettu ns. "kotouttaminen" ja näistä ne henkilöt jotka ovat saaneet oleskeluluvan työpaikan tai opiskelun takia voivat olla maassamme vaikka ei olisikaan turvapaikkapäätöstä.

"Turvapaikanhakijana saat tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kolme kuukautta, jos sinulla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja. Jos sinulla ei ole kyseistä asiakirjaa, saat tehdä ansiotyötä Suomessa ilman oleskelulupaa, kun turvapaikkahakemuksen tekemisestä on kulunut kuusi kuukautta. Turvapaikanhakijana sinulla on tämä työnteko-oikeus suoraan lain nojalla eikä sinun tarvitse hakea sitä erikseen." Lähde: Migri.fi

Tulevaisuudessa meillä on kasvavana ongelmana maahanmuuttajairtolaiset. Tämä kokonaisuus onkin sitten osa ns. epäsuoria maahanmuuton kustannuksia, joita ei vielä pystytä edes arvioimaan. Puhumattakaan vaikutuksista yhteiskuntarauhaan ja -turvallisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Turvapaikanhakijoista valtiolle aiheutuvat menot ovat pompanneet jo miljoonaan euroon päivässä. Yhdestä turvapaikanhakijasta aiheutuu valtiolle ns. vastaanottopalveluiden kuluja keskimäärin 43 euroa päivää kohden. Kun turvapaikanhakijoita on tänä vuonna saapunut lähes 24 000, nousevat päiväkohtaiset kustannukset nyt noin miljoonaan euroon päivässä. Suunnilleen samaa tahtia valtio maksaa opintorahaa korkea-asteen opiskelijoille (yliopistot ja ammattikorkeakoulut)."

Millähän perusteella jonkun väestöryhmän kustannukset voidaan laskea ottaen huomioon ainoastaan se, paljonko heidän asumisensa valtiolle maksaa? Tuolla laskentatavalla suurin osa suomalaisista ei aiheuttaisi valtiolle lainkaan kustannuksia - he kun eivät asu vastaanottokeskuksissa. Valtion koko 54 miljardin budjetti on siis käytännössä suurelta osin turha ja rahat voitaisiin palauttaa veronmaksajille?

Käyttäjän ChristianKvikant kuva
Christian Kvikant

#1

”Suurin osa suomalaisista” aiheuttaa valtiolle kustannuksia niin paljon, että heidän/meidän kustannus valtiolle oli viime vuonna noin viisi miljardia enemmän, kuin mitä valtiolle tuotimme. Ja tämän päälle tulee nyt turvanpaikkahakijat, jotka siis Migrin mukaan "maksavat" 43 € /nuppi /pv.

Jos mutustellaan, että seuraavan viiden vuoden aikana olisi halukkaita tulijoita tulossa saamaa tahtia kuten nyt tänä syksynä, ja huomioidaan miten nämä Suomen tulevat henkilöt ovat historiallisesti työllistyneet, sekä kuinka paljon perheenyhdistmisjärjestelyjen kautta olisi tulossa lisää poppoota, niin aiheutuu siitä valtiolle lisäkustannuksia noin 81 miljardia. Siis seuraavan viiden vuoden aikana.

On selvää että ei kamelin, mutta aasin selkä tulee murtumaan, eli tämä yhtälö ei toimi.

Jos koulut on jo käyty, niin suosittelisin esimerkiksi jotain avoimen ylipoiston tai työväenopiston taloushallinnon / taloustieteen peruskursseja.

Käyttäjän ekqvist kuva
Marko Ekqvist

Ylen Pekka Pantsulta voisi kysyä tarkemmin, mistä moiset luvut on saanut. Miksiköhän EU-komissio kiirehtii nyt asioita? http://tinyurl.com/pd6qlwe . EU-tasolla asiaan olisi pitänyt reagoida jo ennen kesää. Ilmeisesti asioita tehdään meillä ja muuallakin vasta sitten, kun on pakko.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Olen samaa mieltä, että välttämättä ei tiedetä kustannusten suuruusluokkaakaan. Niitä kumuloituu niin monista lähteistä, mielenterveyspalveluita ja tiukentuvaa turvakontrollia unohtamatta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Laskelmat kertovat hyvin, mitä tapahtuu ja ennuste kertoo suunnan, mihin ollaan menossa. Halltus on varmaan jo hoksannut, että Suomesta häviää työt ja työpaikkoja ulkomaille ja työn tarjonnan vähenemistä tulee mm ssa automatisoinnin, jakeluketjujen lyhenemisen ja eläkeiän nostamisen myötä. Hallitus on kuitenkin vahvassa uskossa näiden tulijoiden työllistymisestä ? Pakkohan se on olla noin.

En vaan ymmärrä, mihin nämä,tulijat työllistyvät. 40.000 vuodessa ja näistä vaikka puolet tilaa myös perheensä tänne ( 5 h ) 20 000 x 5 + 80 000 = arviolta 180 000 tulijaa parin vuoden sisällä. Näistä vaikkapa n. 100 tuhatta on sitten työtä vailla. 80 000 on lapsia, vanhuksia ja kotiin jääviä, jotka eivät halua työllistyä vieraassa kulttuurissa. Tuo laskelma ilman tulevien vuosien maahantulijoita.

En usko, että työllistyvät nämäkään, kun eivät ole työllistyneet nytkään samaan tahtiin kuin kantasuomalaiset. Eli tulojen asemasta syntyy pelkkiä kuluja. Jollainhan ne on sitten maksettava.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tulijoista miesten työllistyminen edes lähelle kantasuomalaisten työllisyysastetta kestää kymmenisen vuotta. Naisilla vielä pitempään - koska kulttuuri.

PS:n esittämissä laskelmissa oli huomioitu rahan kiertovaikutukset taloudessa. Kukaan ei kiistä, etteikö osa, isokin, johonkin budjetoidusta rahasta palaisi kiertoon tavalla tai toisella.

Silloin pitää katsoa, mitä tämä tuottaa. Tuomme maahan ihmisiä, joiden työllistyminen tulee jäämään alhaiseksi ja ansiot pieniksi. Siksi joudumme elättämään monet näistä ihmisistä.

Kun joku sanoo, että "raha palautuu kiertoon", suosittelen ajatusleikkinä miettimään skenaariota, missä Suomessa olisi 50 miljoonaa itkevää lasta, jotka valvottavat yöt, joilla on korvatulehduksia ja bonaa pitää syöttää tunnin välein. Palautuuko skenaariossa rahaa sen verran kiertoon, että kuvio olisi plussan vai miinuksen puolella?

Tapanani on suosia ajatusleikkejä. Jos sanoo jostain jotain, kannattaa ensin viedä se ajatus limiittiin ja miettiä uudelleen. Moni asia selkiintyy silloin.

Ennenkuin joku sanoo (aina joku sanoo), niin en nyt sitten väittänyt, että tp-hakijatulijat ovat pikkulapsia tai mitään sellaista. Kuvailin vain skenaarion, jossa on paljon alhaisen työllisyysasteen ihmisiä, joilla on tarpeita.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Miksi EU-tasolla on jo pitkään keskusteltu siitä, että valtioiden pitää varautua menojen kasvuun tp-kriisin myötä, ja viimeksi tänään EU-komissio kiirehti budjettivajerajojen helpotuksia niille maille, jotka ottavat taakasta osansa kantaakseen?

Simple - koska dynaamiset vaikutuksetkin huomioiden valtio ei mitenkään pääse tp-touhussa plussalle, eikä edes pienelle miinukselle. Miinus on iso.

EU to give more budget leeway to states facing extra refugee costs
http://www.reuters.com/article/2015/10/27/us-europ...

Toimituksen poiminnat