Omaishoitajat vailla tukea

Suomessa on arviolta 300 000 omaishoitajaa. Omaishoidossa olevista noin 60 000 on laitoskuntoista. Tästä määrästä vain 32 000 omaishoitajaa on omaishoidontuen piirissä. Helsingissä oli vuonna 2010 n. 3 400 omaishoitajaa tämän tukijärjestelmän piirissä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Helsingin todellinen omaishoitajien lukumäärä on n. 35 000 – 40 000. Reilu puolet näistä tapauksista on vanhuksia (ilmeisesti lukumäärä voi olla suurempinkin, mutta vastaa tässä arviota perustuen koko valtakunnan lukumääriin).

Kunnan näkökulmasta omaishoito on varsin edullinen vaihtoehto ja kun katsoo em. lukuja niin aika monta henkilöä tekee työtä, jolla on tarkoitus. Nimittäin työtä joka voi olla henkisesti ja fyysisesti raskasta, (yleensä oman päätoimensa tai määräaikaisen tuntityön ohella).

Kansantaloudellisessa mielessä talkootöiden tekeminen on siis kannattavaa, mutta onko mietitty tässäkin asiassa seurannaisvaikutuksia? Useimmiten omaishoitaja joutuu taiteilemaan toimeentulonsa rajoilla. Saattaa nimittäin olla että omaishoitaja tekee tuntitöitä, jolloin kaikki se aika joka kuluu omaishoidossa on poissa toimeentulosta.

Pahimmassa tapauksessa tunnollinen omaishoitaja irtisanotaan päätoimestaan, koska työnantajilla ei välttämättä ole ymmärrystä poissaoloille ja myöhästymisille.

Omaishoitotilanne voi tulla perheen elämään hiljaa hiipuen tai yllättäen.

Omaishoitajia ovat muun muassa kehitysvammaisen lapsen vanhemmat, ikääntyvistä vanhemmistaan huolehtivat sekä puolisoaan hoitavat parhaassa työiässä olevat.

Pahoin pelkään että edellä esittämäni todellinen omaishoitajien lukumäärä on tuplaluku (valtakunnan tasolla).

Listätietoja: http://vaalit.ekqvist.fi/?page_id=2

Olen ehdokkaana vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

ekqvist
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kirjoittaja on koulutukseltaan energiatalouden ja ympäristötekniikan diplomi-insinööri. Helsingin SOTEPE-jaoston jäsen. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n hallituksen varajäsen (asukkaiden valitsema). Tällä hetkellä töissä Euroopan parlamentissa poliittisena neuvonantajana ECR-ryhmässä. Käytettävissä EU-parlamenttivaaliehdokkaana, mikäli puoluehallitus näin päättää.
Vuodesta 2014 lähtien osallistunut extreme-estejuoksukilpailuihin. Vapaa-aika kuluu voimaa, ketteryyttä ja kestävyyttä vaativien urheilulajien parissa. #handstand #headstand

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu